Fettine Włoskie Delikatesy

Darmowa dostawa od 250zł
Przepisy na włoskie dania w 30 minut

Makaron carbonara z Guanciale

Składniki (4 porcje):

    • 400g makaronu spaghetti
    • 150g guanciale
    • 3 duże jajka
    • 100g sera Pecorino Romano
    • 1 ząbek czosnku (opcjonalny)
    • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
    • Sól morska do gotowania makaronu

 

  1. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na patelni podsmaż guanciale na maśle, aż będzie chrupiące.
  3. W misce ubij jajka, dodaj starty ser Pecorino Romano oraz szczyptę soli i pieprzu.
  4. Odcedź ugotowany makaron i wrzuć go do gorącej patelni z guanciale.
  5. Zmniejsz ogień, a następnie wymieszaj makaron z jajkami i serem. Staraj się, aby jajka ścięły się i utworzyły kremowy sos.
  6. Podawaj natychmiast, posypując dodatkowym serem.
Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Do sklepu
0