Fettine Włoskie Delikatesy

Darmowa dostawa od 250zł
Przepisy na włoskie dania w 30 minut

Sałatka z bresaolą

Składniki na sos:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie, do smarowania chleba)


Składniki sałatki:

  • 2 małe główki sałaty rzymskiej
  • 1 garść rukoli
  • 100 g rzodkiewek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 20 czarnych oliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
  • 2 jajka, ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w ósemki
  • 80 g bresaoli, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 2 łyżki płatków parmezanu (plus dodatkowe do posypania)
  • Sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

 

 

  1. Umyj i osusz sałatę rzymską oraz rukolę. Pokrój na kawałki i umieść w dużej misce.
  2. Dodaj pokrojone rzodkiewki, połówki czarnych oliwek, kawałki jajek oraz plasterki bresaoli.
  3. Posyp sałatkę 2 łyżkami płatków parmezanu. Możesz również dodać odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu według własnego smaku.
  4. W osobnej misce przygotuj sos, mieszając oliwę extra vergine, ocet z białego wina, sól i pieprz. Dodaj czosnek do sosu, jeśli lubisz.
  5. Delikatnie wymieszaj sos z sałatką.
  6. Przed podaniem, posyp sałatkę dodatkowymi płatkami parmezanu i podawaj jako lekką przystawkę lub przekąskę.

    Ta sałatka z bresaolą to połączenie świeżości warzyw z intensywnym smakiem bresaoli, a delikatny sos nadaje jej dodatkowej aromatyczności. Smacznego!

Koszyk0
Brak produktów w koszyku!
Do sklepu
0