Cari amici. Dziś słów kilka o…Asiago Stravecchio.
Asiago Stravecchio to rzadki i wytrawny ser produkowany wyłącznie w miesiącach letnich. Stravecchio oznacza „dojrzały” i rozwija swą wyjątkową złożoność smaku podczas długiego dojrzewania. Zaczyna się słodko, a potem stopniowo staje się bardziej cierpki, z lekką nutą pieczenia na końcu języka. Ten pyszny ser charakteryzuje się delikatną równowagą smaków z nutą prażonych orzechów laskowych, dojrzałych owoców i aromatem świeżego siana i mchu.

Ten znany włoski ser z mleka krów Bruno i Frisona dojrzewa w górskich mleczarniach na płaskowyżu Asiago w Altopiano przez 18 miesięcy. Podczas dojrzewania tworzy gładką, brązowawą skórkę i słomkowożółty środek.
Producentów tego sera pozostało zaledwie kilku, a siedmiu z nich utworzyło Prezydium Slow Food. Jego głównym celem jest ochrona i zabezpieczenie tego wyjątkowego sera.
Asiago Stravecchio możesz się delektować samodzielnie , podawać z lokalną mostardą lub lokalnymi wędlinami z Vicenzy. Jest to również świetny ser do gotowania i często spożywany z polentą z kukurydzy Biancoperla. Jego twarda konsystencja sprawia, że idealnie nadaje się do tarcia, a także dobrze się topi, dzięki czemu jest fantastycznym składnikiem risotto i fondue.
Zapraszamy serdecznie do naszych sklepów na Kalwaryjskiej 42 i Królowej Jadwigi 89 w Krakowie lub zamówienie poprzez formularz zamówienia